AYAKLIALAN KİLİSESİ
Ayaklıalan Köyü'nde köyün ortasında etrafa hakim bir tepe üzerinde yer alan kilise, 10x10 m ölçülerinde olup kare planlıdır. 19. yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilen kilise, doğa koşulları ve insan eliyle büyük ölçüde tahrip edilmiştir. Kilisenin çatısı çökmüş ancak beden duvarları oldukça sağlam durumdadır. Apsisindeki ve güney duvarındaki renkli süslemelerin hala canlılığını koruduğu görülür.
KOŞACA KÖYÜ AHŞAP CAMİ
Cami, yüksek taşlar üzerinde yerden yükseltilmiş, dörtgen planlı, kırma çatılı ve alaturka kiremitli bir yapıdır. Üç tarafı avlulu ve iki katlıdır. Her iki kat avlusu da tümden ahşap korkuluklarla çevrilidir. Caminin içinde tüm yüzeyler hiç boş yer kalmayacak şekilde bitkisel motiflerle boyanmış ve süslenmiştir. Alt katın duvarlarında aynı süsleme tekrarlanmış, üst kat duvarları ve tavan göbeğinde benzer motifler kullanılmış, motif harici yüzeyler ise leke çalışması halinde boyanmıştır. Minaresi bulunmayan ve ahşap geçme tekniğiyle yapılan camide doğu, batı ve güney cephede her katta ikişer dörder pencere, kuzey cephede ise sadece üst katta iki pencere bulunmaktadır.
GÖLGÖL CAMİ
Bahçe içerisinde bulunan cami iki katlıdır ve girişinde 'U' şeklinde son cemaat yeri mevcuttur. Yapının içerisinde ahşap bir kirişe kabartılarak yapılmış H.1291/ M.1874 kitabeye göre cami, Hasan Usta tarafından onarılmıştır. Yapının bölgedeki diğer camilerle olan benzerliğini de hesaba katarak,18. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiş olabileceği düşünülmektedir. Yapının doğu revakında müderris odası şeklinde adlandırılan bir hücre bulunmaktadır. İki katlı camiye giriş çift kanatlı ahşap kapılarla sağlanmaktadır. Direkler ve kalaslar oyma tekniğiyle geometrik bezeme ve rozetlerle süslenmiştir. Mihrap ön bölümü ikinci katla birleşerek tek bir mekan görünümündedir. İkinci kat yonca biçiminde üçlü balkon şeklindedir. Camideki en dikkate değer noktalardan biri de çift kanatlı ahşap kapılardır. Yapı mimari formu ve ahşap işçiliği ile Türk mimarisinin değişik tipteki dini yapılarından birini teşkil etmektedir.
GÖLGÖL KALETEPE YERLEŞMESİ
Tunç-Demir Çağından Doğu Roma dönemine kadar iskan görmüş olan yerleşme, tepe merkezinden yamaçlara doğru genişleyerek Abdal Irmağının ana kolu sınırına kadar uzanmaktadır. Arkeolojik veriler ve özellikle seramik malzemenin zengin kalite ve seviyesi büyük ve stratejik bir yerleşke olduğunu göstermektedir. Tepe merkezinden başlayıp genişleyerek Kale Tepe yamaçları boyunca devam edip eteklere kadar yayılan yerleşmede tepe merkezi çevresinde duvar izlerine rastlanmaktadır. Harçsız olduğu izlerden anlaşılan duvarların taşları eski yıllarda taşınarak Cincioğlu Sokağı Caminin inşasında kullanılmıştır. Yine aynı sokağın mezarlığında mezar taşı olarak Helenistik ve Roma dönemine tarihlendirilebilecek mimari parçalar kullanıldığı tespit edilmiştir.
KILAVUZLU KÖYÜ CAMİ
Asarcık'ın 7 km doğusunda yer alan Kılavuzlu Köyü'nde bulunmaktadır. Yapıya ait bir inşa kitabesi olmadığı gibi kayıtlı bir vakfiyesine de rastlanılmamıştır. Yapı, yöredeki benzerlerine bakılarak 18-19. yüzyıllara tarihlendirilmektedir. Hafif meyilli bir alanda kurulan cami, ahşaptan yığma tekniğinde inşa edilmiştir.