Samsun

Hayat Kayası Mağarası'nın tarihçesi

Hayat Kayası Mağarası, Samsun il sınırlarında yer alan ve tarihî açıdan önemli bir doğal zenginliktir. Pleostosen Dönemi’ne dayanan geçmişiyle, hem korunma alanı olarak kullanılmış hem de etkileyici doğal güzelliklere sahiptir. Bugün, yer altı su kaynakları ve oluşumlarıyla doğa severler için önemli bir keşif alanıdır.

Loading...

Abone Ol

SAMSUN’DAKİ HAYAT KAYASI MAĞARASI

Pleostosen Dönemlerde (MÖ.600.000-15.000) kullanıldığı düşünülen Meşeli Türkmenler ve Başaran köyleri arasında bulunan Hayat Kaya Mağarası il sınırlarındaki en büyük doğal mağara olma özelliğine sahip.

STRATEJİK BİR SIĞINAK

İnsanların en erken yaşam çağlarında tamamen tüketici olduğu dönemlerde korunma için stratejik bir sığınak oluşturan ve tatlı su bulunması nedeniyle güvenli bölge konumundaki mağaranın girişinin daha sonraki dönemlerde düzeltmek suretiyle şekillendirildiği anlaşılmakta.

DOĞAL GÜZELLİKLER VE SU ÖGELERİ

Yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki mağaranın içinde bir kısmı yer altında olan dere ve sonlarına doğru bir küçük şelale yer alıyor.

LİKİT-SARKIT OLUŞUMLARI

Yer yer likit-sarkıt oluşumu mevcut olan mağaranın 2012 yılında tespit edildi ve sit alanı ilan çalışmaları devam etmekte.

{ "vars": { "account": "UA-185902052-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }