Samsun

Osmanlı'dan günümüze bir miras: Kavak Taşhan

Mustafa Kemal Atatürk'ün 25 Mayıs 1919 günü Samsun'dan Havza'ya giderken izlediği Ata Yolu üzerinde bulanan 800 yıllık tarihi Çakallı Han, Karadeniz ticaret kervan yolunun önemli menzillerinden birisidir. 13. yüzyılda inşa edilen yapı, Selçuklu Kervansaraylarının Samsun'daki tek örneğidir. Taşınmaz ortada daha yüksek tonozlu bir mekan ile yanlarda yine tonozlu olan 2 mekandan oluşan üç bölümlü bir yapıdır.

Loading...

Abone Ol

Giriş yüksek bir kapı açıklığından sağlanmaktadır. Cephe tamamen düzgün kesme taştan ve harçsız olarak yapılmıştır ancak duvardaki tahribattan bu tabakanın kaplama olduğu anlaşılmaktadır. Çünkü alttaki tabakada moloz taş ve harç kullanılarak yapılmış duvar örgüsü yer almaktadır. Ortadaki büyük tonozlu mekanın içi de düzgün kesme taştan yapılmıştır.

Yapı, plan özelliği yönüyle karma tip hanlar grubuna girer. Yapı; kapalı avlusu, taş tezyinatlı portalı, payelerle desteklenmiş beşik tonoz ve üç sahınlı planı ile Selçuklu Dönemi Kervansarayı özellikleri taşır. Yapı 1650 yılında onarım geçirmiş ve yapıya Osmanlı Dönemi özellikleri taşıyan mimari öğeler eklenmiştir. Yapının giriş portalının yanındaki yarım yıldız süslemeleri bu durumu kanıtlayan bir özelliktir. Hanın ayakta kalan kapalı bölümünün önünde yıkılmış bir avlu daha olduğu düşünülmektedir. Taşhan’ın restorasyon çalışmaları 19.08.2011 tarihinde başlamıştır. İçerisinde tarihi yapıları bozmadan restoran yapılmıştır. Ailelerin rahatça oturup yemek yiyebilecekleri bir ortam hazırlanmıştır. Çakallı Taşhan’ın bitiş tarihi 16.08.2012’dir.

{ "vars": { "account": "UA-185902052-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }