Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Adnan Korkmaz, ÇED süreci tamamlanmadan Eti Bakır'ın özel endüstriyel bölgesi ilan edildiğini öne sürerek, "“Bu karar, Samsun’un geleceğini tehdit ediyor. Kentimiz sanayinin değil, halkın sağlığını önceleyen bir yönetim anlayışıyla yönetilmelidir” dedi.

KABUL ETMİYORUZ

SAMÇEP ile TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından yapılan ortak açıklamada, Eti Bakır'ın Özel Endüstriyel Bölgesi ilan edilmesine tepki gösterildi. Basın açıklamasını okuyan Korkmaz, "“4734 sayılı Kanun’un 4/Ç maddesi gereği, bir bölgenin Özel Endüstriyel Alan ilan edilmesi için ÇED sürecinin tamamlanmış olması gerekir. Ancak yapılan incelemelerde Eti Bakır A.Ş.'nin halen ÇED süreci devam eden 2 projesi olduğu görülüyor. Yani bu karar, mevzuata tamamen aykırı bir şekilde alınmış durumda. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz" diye konuştu. 

HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Korkmaz, sanayi tesislerinden yayılan kükürt dioksit, azot oksitler ve partikül maddelerin halk sağlığını doğrudan tehdit ettiğini belirterek şöyle konuştu:
“Bugün Samsun’un havası, suyu, toprağı sanayi atıklarıyla kirlenmiş durumda. Hava kalitesi ölçümlerinde çıkan değerler ile vatandaşların soluduğu hava arasındaki büyük farkı görüyoruz. Solunum yolu hastalıkları, akciğer hastalıkları, alerjik rahatsızlıklar hızla artıyor. Samsun halkı, sanayileşmenin ağır bedelini sağlıklarıyla ödüyor.”

TALEPLERİ SIRALADI

Samsun'a gelen gemi batıyor: Denizde panik Samsun'a gelen gemi batıyor: Denizde panik

Alınan kararın iptal edilmesi için yetkililere çağrıda bulunan Korkmaz, şu talepleri sıraladı: "Hukuksuz bir şekilde alınan Özel Endüstriyel Bölge kararı derhal iptal edilmeli. Bağımsız çevre uzmanlarının bölgede detaylı bir denetim yapmalı ve halk sürece dahil edilmeli. Hava ve su kirliliği ölçümlerinin şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmalı. Sanayi yatırımlarında halk sağlığı ön planda tutulmalı, bilim insanlarının görüşleri dikkate alınmalı. Sürdürülebilir ve çevre dostu sanayi politikalarına teşvik edilmeli."

Basın açıklamasına CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ ve Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi de destek verdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ