Samsun

Samsun Alaçam'da baharın müjdecisi: Geyikkoşan Hıdırellez Şenlikleri

Geyikkoşan Hıdırellez Şenlikleri, 600 yıldır süregelen bir gelenek olarak Samsun'un Alaçam ilçesinde her yıl 6 Mayıs'ta düzenleniyor. Şenliklerde, Geyik Baba anısına hayvanlar kesilip, keşkekle birlikte yoksullara dağıtılırken, aynı zamanda gençler arasında güreş müsabakaları da yapılarak ata sporu yaşatılıyor.

Loading...

Abone Ol

SAMSUN'DA GELENEKSEL BİR ETKİNLİK: GEYİKKOŞAN HIDIRELLEZ ŞENLİKLERİ

Geyikkoşan Hıdırellez Şenlikleri ve Yağlı Pehlivan güreşleri tahminen 600 yıldır yapılmaktadır. Her yıl 6 Mayıs tarihinde Geyikkoşan mevkiinde toplanılıp koyun, kuzu ve büyükbaş cinsinden hayvanlar kesilir ve bu hayvanlar Geyik Baba'yı anmak adına yörenin mahalli yemeği olan keşkek ile birlikte yoksul kişilere dağıtılır. Bu gelenek Alaçam’da asırlardır sürmektedir.

GEYİKKOŞAN HIDIRELLEZ ŞENLİKLERİNİN AMACI VE GELENEĞİ

Bu buluşmalar sırasında, Ata sporumuz olan güreşi de genç kuşaklara sevdirmek amacıyla küçükler arasında güreş müsabakaları düzenlenmiştir. Bu durum yıllarca devam ederek geleneksel hale gelmiştir.

GÜREŞİN GELENEĞE DÖNÜŞMESİ VE YAYILMASI

Günümüze kadar devam ettirilen ve ülkemiz çapına yayılan bu geleneksel etkinliğe amatör ve milli güreşçilerimiz davet edilerek katılımların artırılması amaçlanmıştır. Alaçam Belediyesinin Güreş Federasyonu nezdinde yapılan girişimler sonucu Yağlı Pehlivan Güreşleri tescil ettirilerek 1992 yılında resmiyet kazanması sağlanmıştır.

{ "vars": { "account": "UA-185902052-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }