Samsun İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, vatandaşların üst solunum yolu enfeksiyonlarında hastanelere başvurarak 'sarı serum' talebinde bulunmasının yanlış olduğunun altını çizerek, "Bu tedavi şeklinin bilimsel bir dayanağı bulunmamaktadır ve doğru tedavi şekli uzman hekimlerin önerileriyle belirlenmelidir" dedi.
Kış aylarında yaşanan üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış olduğunu bildiren Uras: "Üst solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış olduğunda vatandaşlarımız acil servislere başvuruyorlar. Burada yapılan en büyük yanlışlardan biri acil servise başvurmak. Gündüz aile hekimine başvurularak gereken tedaviyi zaten aile hekimimiz en kısa sürede başlar. Böylece acil servislerde bir yoğunluk oluşmaz ve gerçekten durumu 'acil' olan vatandaşlarımız burada beklemek zorunda kalmaz" dedi.
Vatandaşların 'sarı seruma' ciddi bir talebi olduğunu belirten Uras: "Acil servislerde serum talebinde bulunuluyor. Biz serumları daha çok hastanın sıvı kaybı varsa kullanırız. Sarı seruma rengini veren B vitaminidir. Kimileri tarafından C vitamini ekleniyor, ağrı kesici ekleniyor. Bunun aslında bilimsel anlamda hastalığı iyileştirdiğine dair bir veri yok. Yani yüksek doz B vitamini ve C vitamininin hastalık sırasında kullanılmasının, hastalığın iyileşme sürecinde ve iyileşme periyodunda herhangi bir artısı yok. Yapmamız gereken yeterince sıvı almak, dengeli beslenmek, meyve sebze tüketimini artırmak ve bu hastalık dönemlerinde çeşitli önlemler almak" dedi.
Sarı serumun bilinçsiz kullanımında ciddi alerjik reaksiyonlara sebebiyet vereceğini kaydeden Uras sözlerini şöyle sürdürdü: "İnfluenza virüsünde virüse yönelik bir tedavi var. Bunda zaten hekime başvurduğumuzda, hekim gerekli muayenesini yaptıktan sonra uygun hastalara, ek hastalığı olanlara bunun tedavisini başlıyor. Sarı serum, daha çok beslenme bozukluğu olan, yani B vitamini ve C vitamini eksikliği olanlar için kullanılan bir şeydir. Bilimsel anlamda da bunu son yayınlara ve çalışmalara baktığımızda yüksek doz B vitamini ve C vitamini kullanmanın grip veya üst solunum yolu enfeksiyonunu iyileştirmede bir etkisinin olmadığını görüyoruz. Bu vitaminler ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Sonrasında anafilaksi dediğimiz, hayatı tehdit eden bir durum ortaya çıkabiliyor. Kişinin en kısa zaman zarfında uygun tedavisi başlanmadığı takdirde ölümle sonuçlanabilecek bir durumdur anafilaksi. O yüzden bir kere hekim kontrolü dışında yetkisi olmayan kurum ve kuruluşlarda bu işin yapılması kesinlikle yanlıştır. Eczanede ya da tanıdığım hemşire arkadaşım var da evde takıyor gibi durumlar kesinlikle önerilmiyor. Çünkü ciddi bir alerjik reaksiyon oluştuğu zaman orada bizim için saniyeler, dakikalar çok önemlidir. Uygun tedavisini bir an önce yapmazsak, dediğimiz gibi kişinin ölümüyle sonuçlanabiliyor."
Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin de herhangi bir etkisi olmadığını dile getiren Uras, tedaviyi hekime bırakmanın en doğru yol olduğunu söyledi.