SAMSUN'DAKİ KURŞUNLU CAMİİ'NİN YAPISAL ÖZELLİKLERİ VE TARİHİ

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen Molla Fahreddin Camii, taş malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Erken dönemde, Molla Fahreddin Camii olarak anılan bu yapı, 1876 yılında bitişiğindeki Mevlevi dergâhı ile birlikte inşa edilmiştir. Yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Orijinalinde tek üniteli olan camiye, sonradan son cemaat yeri eklenmiştir.

SON CEMAAT YERİ VE YAPISAL DETAYLAR

Son cemaat yeri, sivri kemerli pencere düzenine sahip olup, yapının kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen bir planı vardır. Minare, batı cephesinde yer almakta olup, kesme taş malzemeden yapılan tek şerefelidir. Yapının tüm cephelerinde tek sıra pencere bulunmaktadır. Orijinal pencereler yuvarlak kemerli ve demir parmaklıklıdır. Son cemaat yerindeki pencereler ise dikdörtgen planlıdır.

İÇ MEKÂN VE MİMARİ ÖZELLİKLER

Yapının dış üst örtüsü, çokgen kasnağın üzerine oturan bir kubbe ile tamamlanmıştır. Son cemaat yerine giriş, kuzey cephesindeki çift kanatlı, ahşap ve dikdörtgen formdaki kapıdan sağlanmaktadır. Harim girişi ise kuzey yönünde yer alan son cemaat yerinden yapılmaktadır. Harime giriş, çift kanatlı ve yuvarlak kemerli ahşap kapı ile sağlanır. Kadınlar mahfiline, son cemaat yerinde doğu yönünde bulunan dönel, demir merdivenle çıkılmaktadır. İç mekânın üst örtüsü, ortada bulunan kubbe ile tamamlanmış olup, kubbeden beden duvarlarına geçiş elemanı olarak pandantifler kullanılmıştır. Pandantifler, yuvarlak kemerlerle birbirine bağlanmaktadır.

Samsun'da Ravza bebekten acı haber! Samsun'da Ravza bebekten acı haber!

DİĞER DETAYLAR

Mihrap, sade bir taş malzeme ile yapılmış olup, minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmış ve özgün değildir. İç mekân duvarları, bir bölüme kadar ahşap malzeme ile kaplanmış, diğer bölümleri ise boyalıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ