KIZILIRMAK'IN EN DAR VE EN UZUN GEÇİDİ

Dağ oluşumu (orojenez) ve akarsu aşındırmasının etkisiyle meydana gelen Şahinkaya Kanyonu, 2,5 kilometre uzunluğuyla Kızılırmak üzerindeki en dar ve en uzun geçit olarak biliniyor. Vezirköprü İlçesi’nde, Altınkaya Baraj Gölü’nde yer alan kanyon, eşsiz doğasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

TURİZM MERKEZİ

Altınkaya Baraj Gölü’nde bulunan Şahinkaya Kanyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 5 Haziran 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile turizm bölgesi ilan edildi. Kanyonun uzunluğu 3 bin 250 metre, ortalama su derinliği ise 106 metre olarak ölçülüyor. Yüksekliği ise 340 metreye kadar ulaşıyor. Çeltek Köyü mevkii ile Şahinkaya Kanyonu bölgesi, hem doğal hem de kültürel değerleriyle ön plana çıkıyor.

TARİHTEN GÜNÜMÜZE VEZİRKÖPRÜ

Efsane güreşçi Yaşar Doğu memleketi Samsun'da anıldı Efsane güreşçi Yaşar Doğu memleketi Samsun'da anıldı

Vezirköprü yalnızca doğa harikalarıyla değil, aynı zamanda tarihi mirasıyla da dikkat çekiyor. İlçede Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinden izlerin yanı sıra, Hitit dönemine kadar uzanan bir kültürel geçmiş mevcut. Hitit Kralları’nın tahta çıkarken kutsandığı yerin de burada bulunduğu biliniyor. Şu anda bu bölgede Alman arkeologlar kazı çalışmalarını sürdürüyor.

DOĞANIN VE TARİHİN BULUŞMA NOKTASI

Vezirköprü’nün 17 kilometre kuzeybatısında yer alan Şahinkaya Kanyonu, Altınkaya Barajı’nın en dar noktası olma özelliğiyle dikkat çekiyor ve yaklaşık 1500 metre uzunluğa sahip. Bölgedeki doğal güzellikler arasında yer alan Kunduz Dağı ve kanyon, gelecekte yapılacak çalışmalarla önemli bir turizm destinasyonu olma yolunda hızla ilerliyor. 

ŞAHİNKAYA KANYONU'NUN GELECEĞİ PARLAK

Vezirköprü’nün eşsiz doğası ve zengin tarihi, bölgeyi cazibe merkezi haline getiriyor. Turizm altyapısının geliştirilmesi ve tanıtım faaliyetlerinin artırılmasıyla birlikte, Şahinkaya Kanyonu’nun uluslararası alanda daha fazla ilgi görmesi bekleniyor. 

Editör: Ayşe Çolak