TARİHİ BİR YAPI: SAMSUN ŞEHİR KULÜBÜ

Rum Tüccar Kulübü olarak kullanılan iki katlı yapının birinci katı kesme taş, ikinci katı ise bağdadi üzerine sıvalıdır. Birinci katta çıkmalı bir giriş kısmı bulunur; bu kısım kesme taştan olup sonradan yapılmıştır. İkinci kat, birinci katın terası üzerindedir. İkinci katın üçgen alınlıklı çıkmasında, ortada düz, yanlarda ise yuvarlak kemerli giyotin pencereler yer almaktadır. Çıkmanın yanlarında ise dikdörtgen, giyotin pencereler bulunmaktadır.

YAPININ GEÇMİŞİ: İŞLEV DEĞİŞİMİ VE OKULUN TAŞINMASI

Samsun Şehir Kulübü, 1924 yılında Rumların Mübadele nedeniyle Samsun’u terk etmesinin ardından Maliye Hazinesine geçmiştir. 1928-1929 ders yılında Orta Ticaret Mektebi, 88 öğrencisiyle bu binaya taşınmıştır. Bu binada, okulun dördüncü sınıfı da açılmıştır. 1929-1930 ders yılında ise okul, ilk mezunlarını vermiştir; bu dönemde 15 öğrenci mezun olmuştur.

1937-1938 ders yılı başlamadan önce, okul günümüzde Samsun Şehir Kulübünün hemen karşısında bulunan eski Öğretmenevi ve Öğretmen Sağlık Merkezi (günümüzde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü) binasına nakledilmiştir. Bu bina, o dönemde Samsun’un en güzel binası olarak kabul edilmiştir.

SAMSUN ŞEHİR KULÜBÜ'NÜN KURULUŞU

Medine'nin organları Samsun'a yeni hayatlar için umut oldu Medine'nin organları Samsun'a yeni hayatlar için umut oldu

1940 yılında Samsun'da, Türk veya yabancı üyelerin içtimai münasebetlerinin gelişmesini sağlamak amacıyla Samsun Şehir Kulübü kurulmuştur. Kulübün amacı, üyelerin fikirsel istirahatlerini temin edebilecek oyun salonları, büfe ve lokanta gibi mekanlar oluşturmak, ayrıca bir kütüphane ve çeşitli dillerde kitap ve gazete bulundurmaktır. Bu kulüp, üyelerine farklı kültürel ve sosyal imkanlar sunmayı hedeflemiştir.  

Editör: Yunus Emre Purç