SAMSUN'UN HALK OYUNLARININ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ
Samsun yöresi oyunlarının bazıları eller tutularak, eller tutulup dirsekler birleştirilerek, eller omuza atılarak oynandığı gibi eller tutuşmadan karşılıklı oynanan oyunları da vardır. Çökme figürü, el vurma figürü çapraz yürüme figürü topuk vurma ya da ayak ucu vurma figürü dönme figürü oyunlar içerisinde yer almaktadır. Oyunlar genellikle oyuncuların belli bir alan içerisinde dolaşması şeklinde icra edilir. Az da olsa düz sıra halinde oynanan oyunlara rastlanılmaktadır (Alafranga Oyunu). Oyunların oynanışında hiçbir zaman daire oluşturulmamaktadır. Oyunlar genellikle yavaş başlar. İlerleyen bölümlerde hızlanır. Bazı oyunlarda oyuncuların nara attıkları (Sarhoş Barı ve Kaba Ceviz) gözlenir. Karşılama türü oyunlarda yaygın bir şekilde omuz sallama figürü vardır. Erkeklerin omuz sallama figürleri kızlara nazaran daha ağır ve diktir.
SAMSUN HALK OYUNLARINDAKİ GELİŞİM
Samsun halk oyunları yönünden ülkemizde geçiş bölgesi sayılan illerimiz arasındadır. Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra bölgeye yerleşen Balkan Göçmenleri Hora-Karşılamaları yöreye getirmiştir. Doğu Karadeniz Bölgesinden kente gelen göçler nedeni ile horon çeşitleri yaygınlaşmıştır. Ladik, Havza, Bafra, Terme ve Vezirköprü ilçelerimizde de semah ve halay çeşitlerine rastlamamız mümkündür.
SAMSUN HALK DANSLARI İSİMLERİ
Tespit edilen Samsun Halk Dansları İsimleri:
Sarıkız, Tombul Gelin, Samsun Sallaması, Sarıkız İkileme, Demirağa, Zirto, Kabadayı, Kasap, Samsun Horonu, Tombul Gelin, Rumeli Dik Horonu, Köroğlu, Kızlar Havası, Çarşamba Çiftetellisi, Çarşamba Düz Oyun Havası, Çarşamba Karşılaması, Sağır Perde, Anadolu Çiftetellisi, Karaçalı, Kasap, Kaba Ceviz, Alafranga, Gürcü Horonu, Üçlü Horon, Gürcü Horonu, Horon Kurma Üç ayak, Makinalı, Tamzara, Hoş Bilezik, Temur Ağa, Sarhoş Barı, Sarı Kız, Oduncular, Ağam Ben Yandım, Yelleme, Ladik Horonu, Ladik Semahı, Oduncular.
SAMSUN HALK DANSLARI GİYSILERİ
Kadın Giysileri:
Çarık, Çorap, Paçalı Don, Üç Etek, Önlük, Başlık, İç Yelek, Cepken
Erkek Giysileri:
Çarık, Çorap, Şalvar, Aba, Gömlek, Bel Kuşağı
SAMSUN HALK DANSLARINDA KULLANILAN ÇALGILAR
Bağlama, Tambura, Cura, Zurna, Klarnet, Kaba Davul, Davulbaz, Tef, Cümbüş, Kaval, Mızıka, Kemençe