Gazi Müzesi
Eski adıyla "Mantika Palas Oteli" Milli Mücadele'nin ilk adımını atmak için 19 Mayis 1919'da Samsun'a ayak basan Mustafa Kemal Atatürk ve karargâh heyetine tahsis edilmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'dan Havza'ya hareket ettiği tarih olan 25 Mayıs 1919°a kadar, yaklaşık altı gün bu binada konaklamıştır.Mantika Palas Oteli, 1924 yılında Samsun'a ikinci kez teşrif eden Mustafa Kemal Atatürk'e Samsun halkı tarafından hediye edilmiştir. Zengin bir eser koleksiyonuna sahip olan Gazi Müzesi, Atatürk'ün aziz hatırasını ziyaretçileriyle paylaşmaktadır.
Bafra Tütün Müzesi
Yörenin ekonomik, siyasi ve kültürel hayatında büyük etkileri ve izleri olan tütün tarımının unutulmaması, tütün üretimi ve işlenmesindeki alet ve araçların kayıt altına alınması amacıyla tarım temalı müze projesi hayata geçirilmiş ve 2017 yılında Bafra Tütün Müzesi ziyarete açılmıştır. Müzede, fabrikada yaprak tütünlerin geçirdiği aşamalar; balyalama, nemlendirme, açım, harmanlama, kıyım, sarma, paketleme ve ambalajlama işlemine kadar makinelerle görsel olarak sergilenmektedir.
Havza Atatürk Evi Müzesi
9. Ordu Kıtaatı Müfettişliği göreviyle Samsun'a gelen Mustafa Kemal Paşa, 25 Mayıs 1919 günü Havza'ya hareket ederek inançlı ve kararlı bir şekilde yolculuğunu tamamlamıştır. 25 Mayis-13 Haziran 1919 tarihleri arasında Havza'da gerçekleştirdiği faaliyetleri esnasında konakladığı ve karargâh olarak kullandığı, o dönemki adıyla "Mesudiye Oteli" binası 2002 yılında restore edilerek müze haline getirilmiştir. Müzede, Mustafa Kemal Paşa'nın Havza'ya gelişinin öncesini, Havza'daki faaliyetlerini ve sonrasını belgeler ve fotoğraflar eşliğinde incelemek mümkündür.
Samsun Müzesi
Samsun Müzesi, yöreye has zengin antik dönem kültürel mirası ve yeniden tasarlanan yapısıyla, arkeoloji tutkunlarını büyüleyici bir yolculuğa davet ediyor. Yenilenen konseptiyle kapılarını ziyaretçilerine açan Samsun Müzesi, arkeoloji ve etnografya temalı seksiyonlarıyla 7'den 70'e her yaştan misafirine doyurucu bir müze ziyareti vadediyor. Müze koleksiyonlar içerisinde Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserler yer almaktadır. Ayrıca "Amisos Antik Kenti" buluntuları ve "Amisos Hazinesi" müzenin en önemli koleksiyonlarını oluşturmaktadır.
Alaçam Mübadele Müzesi
Türkiye’nin ilk mübadele müzesi olma özelliği taşıyan Alaçam Mübadele Müzesi mübadele yıllarının en derin izlerini taşıyor. İki kattan oluşan müze Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Mübadiller kaybedilmiş toprakların aziz hatıralarıdır’ sözü ile ziyaretçileri karşılamaktadır. Giriş bölümünde mübadele ve ilçe tarihine ait yayınlar ve mübadele yıllarına ait fotoğraflardan oluşan fotoğraf albümleri yer almaktadır.