Tarihi kapının 150 yılı deviren geçmişi olduğunu ve tamamen el işçiliğiyle üretildiğini söyleyen Hacı İbrahim Germi, "Elimdeki bu kapı, Büyük Cami'nin ön tarafının dolgu olmadığı yani deniz olduğu zamanlardan kalma bir kapıdır. Geçmiş tarihi incelendiğinde 150 yılı deviren geçmişi var. Bu kapının en önemli özelliği geçirmeli kapı olmasıdır. Üzerindeki Meryem Ana figürü tamamen el oyması ve el işlemesidir. Diğer bir özelliği ise bu kapının yapımında kaynak kullanılmamasıdır. Yapımının tamamında perçinler kullanılmıştır. Bu kapının ağır oluşu da diğer bir özelliğidir; ortalama olarak 400 ila 450 kilogram arasında gelmektedir." dedi.

Samsun İl Sağlık Müdürü Mustafa Uras: "Sezaryen doğum tercihi değil, bir ameliyattır" Samsun İl Sağlık Müdürü Mustafa Uras: "Sezaryen doğum tercihi değil, bir ameliyattır"

Tarihe meydan okuyan kapının, dönemin en kaliteli malzemelerle kullanılarak yapıldığını ve herhangi bir tadilat veya tamirat görmediğini belirten Germi, "Kapının yapımındaki malzeme, dönemin en kaliteli malzemeleridir. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen herhangi bir şekilde tamirat ve tadilat görmemiştir; bu sebepten orijinalliğini korumaktadır." ifadelerini kullandı.

Tarihi kapıya antikacıların ve siyasilerin de talip olduğunu ancak vermediğini belirten Germi, "Antikacılardan kapıya yoğun bir talep var. Kapıyı almak için birçok kişi buraya geldi ancak ben kimseye kapıyı satmıyorum. Çünkü tarihi kapının kıymetini ben biliyorum. Belediye başkanları ve milletvekilleri de bu kapıyı almaya geldi ancak ben vermedim." dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ