DOĞUMU VE ÇOCUKLUK YILLARI

1913 yılında Samsun'un Kavak ilçesinin Karlı köyünde doğan Yaşar Doğu, I. Dünya Savaşı sırasında babasının ölümünden sonra annesiyle birlikte Emirli köyüne yerleşti. Annesinin ikinci evliliği sonrasında, Yaşar Doğu 5 yaşındaki Amasya'nın Kurnaz köyündeki halası Ayşe Tok'un yanına geldi. Halası Ayşe Tok'un, Feride olarak adlandırdığı Yaşar Doğu, burada çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşarak büyüdü.

GÜREŞE BAŞLADIĞI YILLAR

1936 yılında Ankara'da askerlik yaptığı sırada Güreş İhtisas Kulübü'ne katılan Yaşar Doğu, minder güreşi yapmaya başladı. Askerlik sonrasında kulüp adına güreşmeye başlayan Doğu'nun, kısa sürede yeteneğiyle dikkat çekti. 1939 yılında Avrupa Şampiyonası'nda 66 kiloda mücadele etti ve ikinci olarak büyük bir başarı elde etti.

BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONLUKLARI

Yaşar Doğu, 1940 yılında İstanbul Çemberlitaş'ta katıldığı Balkan Şampiyonası'nda şampiyon oldu. 1946'da, II. Dünya Savaşı'nın ardından Kahire ve İskenderiye'deki iki milli karşılaşmayı kazanarak ününü arttırıldı. Aynı yıl Stockholm'de yapılan Avrupa Şampiyonası'nda 73 kiloda şampiyonluk yaşadı. Bir sonraki yıl Prag'daki Avrupa Grekoromen Şampiyonası'nda da aynı başarıyı tekrarlayarak 73 kiloda şampiyon oldu.

OLİMPİYAT ŞAMPİYONLUĞU

1948 yılında Londra Olimpiyatları'na katılan Yaşar Doğu, 5 rakibi yenerek Olimpiyat şampiyonu oldu. 1950'de ise Asya'da düzenlenen turnelerde rakiplerini yenerek Doğu'da da adını duyurdu.

DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU VE SONRASI

1951 yılında Helsinki'deki Dünya Şampiyonası'nda 87 kiloda mücadele eden Yaşar Doğu, kısa boylu olmasına rağmen tüm şampiyonalarında yenerek Dünya Şampiyonu oldu. 1952'de profesyonel ilan edilen Yaşar Doğu, Helsinki Olimpiyatları'na katılamadı.

ANRENÖRLÜK YILLARI VE HAYATININ SON DÖNEMİ

Güreşi ayrıldıktan sonra Yaşar Doğu, Türk millî güreş takımında antrenörlük yaptı. 15 Aralık 1955'te İsveç'te milli takım ile birlikte bulunduğu sırada ağır bir kalp krizi geçirdi. Doktorların dinlenme tavsiyelerine rağmen yurda geri döndükten sonra genç güreşçileri yetiştirmeye devam etti. Ancak 8 Ocak 1961'de Ankara'da yaşanabilecek ikinci kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Yaşar Doğu'nun mezarı, Ankara'daki Cebeci Askerî Şehitliği'ndedir.

EFSANE BİR GÜREŞÇİ

Samsun'da Muhammer Sevgili için umutlar tükeniyor: "En azından mezarı olsun" Samsun'da Muhammer Sevgili için umutlar tükeniyor: "En azından mezarı olsun"

Türk güreşinin efsanevi isimlerinden biri olan Yaşar Doğu, ay yıldızlı mayonez ile çıktığı 47 güreşte yalnızca yenildi. 46 galibiyetinin 33'ünü tuşla kazanan Doğu, kazandığı toplam süre 690 dakika olsa da, kısa sürede yaptığı tuşlar nedeniyle bu güreşler sadece 372 dakika 26 saniye sürdü. Yaşar Doğu'nun güreşe kattığı değer, yalnızca ulusal alanda değil, dünya çapında da hatırlanacak ve örnek alınacak bir başarı olarak tarih geçmişidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ