Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Samsun'un medikal cerrahi aletler, savunma sanayi gibi 5 farklı alanda özel teşvik kapsamına alınması için çalışmaların devam ettiğini belirterek, MKE'nin Çarşamba ilçesinde üretime başlamasıyla başka firmaların da şehri tercih etmesine imkan sağlayacağını söyledi.

2 BİN İSTİHDAMA KADAR ÇIKABİLECEK

Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, meclis üyelerinin Çarşamba Şeker Fabrikası'nın Makine Kimya Endüstrisi'ne (MKE) devredilmesiyle ilgili sorularına yanıt veren Doğan, "MKE ülke savunması için önemli. Türkiye'nin hiçbir yerinde üretimi olmayan, dünyada da sadece bir ülkede üretilen ve dışarıdan satın aldığımız bir ürünü üretmekle alakalı Türkiye'de limana yakın bir bölgede en az 200 dönüm büyüklüğünde bir arazi arayışı içerisinde olduklarını bize ifade edince, hazır böyle bir yer var dedik. Yan tarafı zaten organize sanayi bölgesi. Yan tarafı ile beraber bir savunma sanayi kampüs alanı oluşturabilir miyiz diye bir düşüncemiz oldu. MKE Genel Müdürü ekibiyle gezdi. Çok elverişli bir alan olduğunu belirterek, 'Burada en az 5 üretim tesisi kurarız' dediler. Özel yanmaz içerikleri olan ve savunma sanayinde bizim kıyafet olarak da zorunlu olarak ihtiyacımız olan ürünler burada üretilecek. 2 bin istihdama kadar çıkabilecek. Hem de Samsun'un belli ürünlerde teşvik edilmesi noktasında da Sanayi Teknoloji Bakanlığı'nın bir çalışması var. Medikal cerrahi aletler, savunma sanayi gibi 5 farklı alanda Samsun özel teşvik kapsamına alınacak. Bununla ilgili çalışma devam ediyor" dedi.

GÜVENLİKLİ BÖLGE HALİNE GETİRİLECEK

MKE'nin üretime başlanmasının, başka büyük savunma sanayi firmalarının da Samsun'u tercih etmelerine önemli bir imkan sağlayacağını düşündüklerini kaydeden Doğan, "Nihayetinde amacımız Samsun'umuzun üretim kapasitesini yukarıya taşımak. Samsun, bir emeklisine bir çalışan düşen bir şehir. 350 bin SGK'lımız varsa 350 bin emeklimiz var. Yaş ortalamamız Türkiye ortalamasının 2 yaş daha üstünde. Çarşamba'daki üreticinin çocuğu memur olmuş. Üreticinin çocuğu başka bir yerde çalışıyor. Köylerdeki insanların bir çoğu emekli. 

Samsun'da kaçak makaron operasyonu: Binlerce adet ele geçirildi! Samsun'da kaçak makaron operasyonu: Binlerce adet ele geçirildi!

Burada karar verilmiş. Cumhurbaşkanımızın imzasından çıkmış ve Türkiye'nin savunma sanayi firmalarından baş aktör niteliğindeki MKE artık tapusuyla her şeyle geçmiş bir alandan bahsediyoruz. Alanın tamamı şimdi sarılacak, güvenlikli bir bölge haline getirilerek üretime başlanmış olacak" diye konuştu.

Öte yandan kahverengi kokarca ile mücadele çalışmalarına yönelik de açıklamalarda bulunan Başkan Doğan şunları söyledi: “Bölgemiz için ekonomik zararlara yol açabilecek olan kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele çalışmalarına katkıda bulunuyoruz. Bu kapsamda Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından doğaya salınacak yaklaşık bir milyon Japon samuray arısının üretilmesi için enstitü tarafından yürütülecek olan çalışmalara gerekli desteği sağlayarak bölgedeki tarım alanlarında kahverengi kokarcaya karşı doğal ve sürdürülebilir çözümler üretilmesine katkı sağlamış olacağız” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ